Biografie

Ernst Langhout (geb. 16 mei 1956 te Oudkerk) duikt voor het eerst op in de annalen van de popgeschiedenis als hij in Sneek akoestische folkgroep Haggis opricht en daarmee een tournee door Schotland maakt. De band wordt in 1978 opgedoekt. Ernst Langhout richt hierna The Nighttime Visitor op onder invloed van de Britse punkgolf dat, na een wisseling van de wacht, in 1981 verder gaat onder de naam The Visitor. The Visitor is een New Wave-formatie die het experiment niet schuwt en de band wordt gezien als een van de aartsvaders van de zogenaamde Friese Bries, een benaming voor de stroom avontuurlijke Friese groepen die midden jaren tachtig de kop opsteekt. Na een single, drie albums voor Top Hole en twee in eigen beheer uitgebrachte cassettes loopt de belangstelling uiteindelijk sterk terug. Ernst Langhout gaat hierna als folktroubadour solo verder en maakt nummers met zowel folk- als rock-elementen gedragen door zijn zeer eigenzinnige stem en 12-snarige gitaar. Bovendien speelt hij harmonika en soms fluit.


1990

Op het solo-pad neemt Ernst Langhout diverse jonge Friese bands op sleeptouw tijdens zijn Oost-Europese tournees. Zo neemt hij, samen met de groep Weekend At Waikiki deel aan een festival dat per schip tien Russische steden aandoet. In het najaar van 1990 komt bij 'Pan Records' Langhout's eerste solo-album uit, 'Songs', een plaat met folkrock. Muziek uit Ierland en Schotland waar Ernst 'de mystiek der Kelten' leerde kennen.

1991

Duane Eddy en Ernst (MECC, Maastricht 1991)

Ernst Langhout speelt in het voorprogramma van Duane Eddy en de Everly Brothers in Nederland, Belgie en Duitsland. Samen met de Poolse band Hello tourt hij door Duitsland en solo speelt hij in Amerika ondermeer tijdens SXSW in Texas. Langhout geeft opnieuw concerten in Rusland. Ditmaal doet hij daarbij het radio-actief besmette gebied nabij Tsjernobyl aan.

1992

Ernst Langhout's tweede solo-album, The Eye Of The Cyclone, bevat opnieuw folk en verschijnt bij Van Records uit Den Haag. Naast eigen nummers staan op het album onder meer opnamen gemaakt met Trio Traki en de Bisserov Sisters uit Bulgarije.

1996

Met de groep Big Tree, waarin Koos van der Velde (Megakronkel), Peter Zijlstra, Eduard Hovinga en Chris Kalsbeek, brengt Langhout in 1995 het fraai verpakte Handful Of Ilusions uit. Deze cd, die een samensmelting van metal en folk laat horen, benadrukt eens te meer de veelzijdigheid van Langhout als zanger, gitarist en tekstschrijver.

Vervolgens verschijnt bij Marista Records de cd Nae Foar Altyd, een uitstekend gelegenheidsalbum waarop, naast Langhout en de Big Tree, ook de folkgroep The Hones met de eerder genoemde Peter Zijlstra en Koos van de Velde is te horen. Deze eerste Friestalige cd van Langhout valt onder meer op door fraaie vertaalde bewerkingen van Dylan's All Along The Watchtower en Wild Thing van de Troggs.

1997

De Friestalige cd Frysk & Frij verschijnt.

1998

Met The Hones maakt Langhout het album Parties, Battles And Tragedy, waarop akoestische folk vermengt wordt met rock. Tevens verschijnt in 1998 de CD van Ernst Langhout en Wilco Berga 'Sjonger en Dichter'.

1999

Op 11 september 1999 staat The Visitor nog eenmaal op het podium tijdens het Freeze festival in De Harmonie te Leeuwarden waar ook de presentatie plaatsvindt van Pop In Friesland, een boek over de geschiedenis van de Friese popmuziek.

Bron: Nationaal Popinstituut en Rients Bootsma.